Sam Rohn

Mijn naam is Sam Rohn. Ik ben een 30 jarige ondernemer met inmiddels ruim 10 jaar ervaring en verschillende successen op mijn naam. De afgelopen jaren waren voor mij een enorme rollercoaster. In de afgelopen tien jaar heb ik namelijk drie succesvolle bedrijven van verschillend formaat opgebouwd. En weer verkocht.

Al op mijn 17e begon mijn weg met FairMobiel waarmee ik samen met mijn broer Kay (2 jaar jonger zelfs)  hoogwaardige kwaliteit Fairtrade en eco-vriendelijke Peeze koffie zetten op grote evenementen. We starten hiermee in 2011 toen de vorige crisis nog in volle gang was. We specialiseerden ons in barista kwaliteit koffie op locatie en in volume. Hiermee hadden we een uitstekende start. Hoewel het bedrijf nooit enorm werd heeft het ons financieel een sterke start gegeven door de hoge marge op koffie terwijl we tegelijk de wereld iets beter maakte met de low impact koffie in bio afbreekbare bekers.

Na FairMobiel volgde in 2014 Jimmy Joy. Met Jimmy Joy produceerden we kant en klare voeding-shakes en repen voor een wereldwijde markt. Toen ik mijn belang verkocht in 2018 waren onze producten al in 86 landen te vinden en in Nederland zelfs bij de Albert Heijn. Jimmy Joy haalde binnen een jaar een miljoenen omzet door de grote hoeveelheid internationale pers (zie ook de pers pagina) zonder externe investeerders. Juist tijdens het verzenden voor Jimmy Joy werd ik ontmoedigd door de kwaliteit van de bestaande vervoerders. In mijn beleving kon dit beter en op het hoogtepunt in 2015 ben ik zelf in de auto gestapt om onze eigen pakketten te gaan leveren in Amsterdam. Hieruit ontstond:

Red je Pakketje. Red je Pakketje is opgericht in 2016 en uitgegroeid tot een bedrijf met bijna duizend medewerkers en aanvullend vele honderden partners. Red je Pakketje was marktleider in Nederland in same day delivery en verzorgde deze dienst voor meer dan 3.500 (e)-retailers waaronder, Bol.com, de Bijenkorf, Douglas, Ikea en Amazon. Bij Red je Pakketje hadden we weer hele nieuwe uitdagingen waaronder het aantrekken van investeerders om de kapitaal intensieve start te financieren. Ook kwamen er veel kansen voorbij waaronder het helpen van eenzame ouderen en Nederlandse siertelers via ons Red je Boeketje initiatief. Hoewel we dit initiatief in 1 dag lanceerden hebben we in slechts 4 weken tijd gedurende de eerste lock down ruim 50.000 boeketten van de stort kunnen redden en gebruikt om eenzame ouderen te verblijden.

Een van de meeste recente diensten die we in de markt hebben gezet is VanavondBezorgd.nl wat later is omgedoopt naar Shiplee.com om een internationaler bereik te hebben. Hiermee kon iedereen al vanaf 1 zending gebruik maken van onze diensten waardoor ook de nieuwste webshops konden concurreren met de grote namen. Voor iedereen was het zo mogelijk om tot 23:59 besteld de volgende dag in huis aan te bieden. Deze dienst groeide met circa 20% week over week.  Ik ben tot begin Oktober 2022 betrokken gebleven bij Red je Pakketje.

Red je Pakketje werd in 2021 overgenomen door Instabox, een Zweedse speler in de bezorg markt met een sterke focus op levering via pakketkluizen. Instabox fuseerde eind 2022 met Budbee en veranderde de naam naar Instabee. Na aankondiging van deze fussie trok Instabox helaas de stekker uit Red je Pakketje en Instabox Netherlands. 

Uiteraard heb ik ook genoeg missers gemaakt. Zo heb ik samen met mijn broers enorm veel geld verloren bij het opzetten van een koffie kiosk in Arnhem. Van dergelijke fouten probeer ik zo veel mogelijk te leren. Dit doe ik van zowel successen als de missers. Juist zo probeer ik mijn ondernemingen steeds sneller en beter te laten ontwikkelen om samen nog hogere successen te halen.

Even een kleine disclosure: ik ben dyslectisch. Ondanks dat ik vaak mijn werk laat controleren, zul je dus ongetwijfeld spellingsfouten tegenkomen. Ik maak bijvoorbeeld regelmatig d/t-fouten. Ook haal ik “zei” en “zij” vaak door elkaar.  Deze fouten hebben me echter nog nooit tegengehouden om mijn doelen te bereiken en ik zal me daar tijdens het schrijven van mijn blogs dan ook niet druk om maken. Mocht je er een spotten, mag je dit me wel altijd laten weten. Dan kan ik die er meteen uithalen.

De afgelopen jaren ben ik gevraagd om mentor te worden bij NLGroeit. Ik heb met veel plezier verschillende bedrijven en start-ups geadviseerd. Ik merk dat er veel vraag is naar kennis en informatie over het opstarten en uitbouwen van bedrijven, ondanks de vele boeken en artikelen die er al over geschreven zijn. Met deze blog wil ik mensen helpen om hierover kennis op te doen. Ook wil ik ze simpele tools aanreiken om valkuilen te vermijden en obstakels te overwinnen. 

Op dit moment ben ik met twee nieuwe vernoten druk bezig met het lanceren van een nieuw bedrijf. In mijn privéleven ben ik trotse vader van een geweldige, 6 jaar oude zoon en twee jaar oude dochter en verloofd aan een prachtige vriendin. Wel investeer ik in start-ups als Angel Investor. Een belangrijke eis is dat deze start-ups geleid worden door gepassioneerde ondernemers die met uitdagingen zitten. Het risico van deze start-ups is vaak nog hoog omdat ik instap in een vroeg stadium, maar er kan wel een verschil mee gemaakt worden.

De onderwerpen in mijn blogs verschillen enorm. Afhankelijk van waarmee ik me op dat moment bezighoud, kunnen mijn blogs gaan van start-up ideeën, must-readboeken of artikelen die ik tegenkwam tot aan tips en tricks over financiering. Ik heb in mijn jonge leven op verschillende manieren geld verdiend en deel daar graag mijn verhaal over. Doe er je voordeel mee en laat me vooral weten wanneer je succes boekt!

Heb je vragen of opmerkingen of wil je iets moois delen, stuur me dan een linkedin bericht!