Ondernemers kennen hun bedrijf, of horen dat toch te doen. Maar de mate waarin ze hun eigen onderneming kennen, verschilt in de realiteit. Er zijn entrepeneurs die alles in hun business zelf hebben geregeld, maar ook ondernemers die juist veel aan collega’s uitbesteden. In deze blog ga ik dieper in op de voor- en nadelen van beide aanpakken, en geef ik je tips voor het beter leren begrijpen van jouw onderneming.
Zelf regelen vs. uitbesteden
Alle touwtjes in eigen handen (willen) hebben, kan zowel een valkuil zijn als iets krachtigs: het maakt het wellicht moeilijker om dingen los te laten, waardoor je onderneming kan vastlopen, maar je kunt wel sneller schakelen omdat je alle onderdelen goed begrijpt. Wie daarentegen veel uitbesteedt, heeft meer vrijheid omdat er ook verantwoordelijkheden bij collega’s liggen. Een nadeel kan zijn dat deze werkwijze meer tijd kost.
De ene aanpak is niet in se beter dan de andere, maar de ondernemer die voor het verdelen van taken kiest, moet er wel voor zorgen dat hij ondertussen weet hoe zijn eigen business in elkaar zit. Anders kun je immers niet veel bijdragen aan bijvoorbeeld een inhoudelijke discussie over nieuwe werkwijzen. Ook kun je minder snel keuzes en beslissingen maken als je niet op de hoogte bent van de huidige stand van zaken. Kortom: niet weten wat er speelt, kan enorm beperkend werken.
Een geoliede machine
Als CEO hoef je het echt niet allemaal zelf te doen. Wel moet je goed snappen hoe bedrijfsonderdelen aan elkaar gelinkt zijn en wat de impact is van het één op het ander. Om je een voorbeeld van Instabox (voormalig Red Je Pakketje) te geven: van een dag vol leverproblemen is niet alleen de klant de dupe, maar ook de klantenservice. Dat team heeft de dag erna veel meer werk te doen. Als je dit weet, kun je daar als manager rekening mee houden. Bovendien kun je, als je weet wat er gaande is, effectief de onderliggende problematiek aanpakken, in plaats van aan symptoombestrijding te doen. Een ondernemer die niet weet wat wat is en wie wat doet, kan teamleden maar moeilijk aan elkaar koppelen om zo problemen op te lossen.
Ik had de mazzel om aan het begin te staan van Red Je Pakketje (nu Instabox), waardoor ik alles zelf uitbouwde. Op die manier zit het er van nature meer in om alle onderdelen te begrijpen. Soms verloor ik die grip echter ook een beetje, dus ik weet hoe frustrerend het is om nauwelijks over een onderdeel te kunnen meepraten of -denken. Om er een oneliner in te gooien: een bedrijf is als een machine; als één onderdeel niet goed functioneert, loopt de hele machine vast.
Hoe pak je het aan?
Misschien vraag je je nu af of je voortaan momenten moet gaan inplannen om op de hoogte van alle ontwikkelingen in de onderneming te worden gebracht. Dat is niet nodig hoor. Mijn advies is vooral om vragen te blijven stellen in je bedrijf. Kom je erachter dat je ergens geen fluit van snapt, vraag dan door. Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet alles weet en dat dat oké is. Geef gewoon eerlijk aan jezelf en anderen toe dat je niet op de hoogte bent of het antwoord niet hebt en probeer vervolgens wél alles van dit onderdeel te weten te komen. En als het even kan, loop dan regelmatig – bijvoorbeeld eens per jaar of kwartaal – met een afdeling mee. Zo kun je er ineens achter komen dat je ten onrechte gefrustreerd was met afdeling A, omdat de irreële aanpassingen die zij steeds doorvoeren, komen doordat afdeling B het product verkeerd verkoopt.
Blijf luisteren
Wie ergens voor het eerst aan de slag gaat, zal vrijwel altijd bepaalde zaken opmerken. Nieuwe medewerkers in ons bedrijf komen bijna altijd met opmerkingen en vragen als ‘waarom doen jullie dit eigenlijk zo?’. Tja, je kunt hierop antwoorden dat het gewoon al jaren zo gaat, de nieuwe medewerker kan aannemen dat er wel over nagedacht zal zijn, en daar blijft het dan bij. Maar die opmerkingen zijn juist heel waardevol, want als er iets belachelijks gebeurt en dat in stand wordt gehouden omdat het ‘altijd al zo was’, ga je natuurlijk giga nat. Natuurlijk is het lastig om toe te geven dat je niet de slimste mens ter wereld bent, maar er bestaan nu eenmaal betere ideeën dan die jij drie jaar geleden had. Durf alles te blijven herzien! Samen kom je echt tot de beste resultaten. Een goed idee, een simpele oplossing, kan zomaar de productiviteit van het hele team verhogen.