Je bekijkt nu Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – Maak je collega’s trots
Photo by Clay Banks

Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – Maak je collega’s trots

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ondernemen

Slechte managers claimen andermans successen. Natuurlijk mag je op LinkedIn een beetje opscheppen over resultaten die je niet persoonlijk hebt bereikt (dat is het voordeel van de baas zijn), maar credit where credit’s due: heeft een teamlid een grote inspanning geleverd, dan verdient zij/hij het ook om de succesvolle afloop daarvan te vieren. Wel zo eerlijk, want alleen samen kun je zulke mooie prestaties leveren. Bovendien toon je met het benoemen van hun verdiensten je waardering voor jouw collega’s. Zonder hen ben je als ondernemer immers nergens!

Waardering

Wil je als ondernemer dat medewerkers de inspanning leveren die nodig is om grote doelen te behalen, dan moet je ze daar ook de ruimte voor geven. Wanneer ze het uiterste uit zichzelf kunnen halen en echt iets moeilijks kunnen voltooien, kunnen ze uiteindelijk extra trots op zichzelf zijn.

Maak het persoonlijk

Successen benoemen kun je doen op een vast moment, zoals tijdens de wekelijkse vrimibo, maar leuker is om het ad hoc te doen. Dat is ook fijner voor de medewerkers die niet graag in de belangstelling staan en die ongemakkelijk worden van een publiek compliment. Ga vooral na wat bij iemands persoonlijkheid past en wat diegene stimuleert. Er zijn namelijk collega’s die er juist op kicken als je zegt: “Goed gedaan, maar van jou verwacht ik meer.” Vergeet ook niet om behaalde successen te vieren met de mensen die het nog niet echt verdiend hebben, maar die wel gemotiveerd moeten worden.

Foutje, bedankt

Het kan soms lastig zijn om het onderscheid te maken als je niet precies weet welke collega wat heeft gedaan. Ook ik heb wel eens de plank mis geslagen en de verkeerde bedankt. Vervelend voor mij, maar vooral voor de persoon die eigenlijk in het zonnetje gezet moest worden… Geen onoverkomelijke fout overigens, want je kunt natuurlijk alsnog je waardering voor die ander uitspreken.

De verantwoordelijkheid van de ondernemer

Al wordt de CEO van een onderneming geciteerd in de krant, dat betekent niet dat hij het bedrijf helemaal zelf heeft gebracht tot waar het nu staat; dat is een verdienste van het team. En dat mogen de teamleden weten ook! Pronk je als ondernemer wel met het succes van een medewerker, dan staat daar tegenover dat je ook jezelf aansprakelijk moet stellen wanneer die medewerker faalt.

Hoe maak jij je collega’s trots?