Je bekijkt nu Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – De do’s en don’ts van feedback geven

Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – De do’s en don’ts van feedback geven

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ondernemen

Het kan nog wel eens gevoelig liggen: het geven van feedback. Lang niet iedereen weet hoe je goed commentaar kunt leveren (of ontvangen, maar dat terzijde). Toch geloof ik sterk dat het ontzettend belangrijk is om zaken uit te spreken en niets op te potten. Toegegeven, ook ik doe dat ondertussen wel eens… Maar als ik mijn zegje niet gedaan heb, val ik op een gegeven moment uit tegen iemand die dat helemaal niet verdient. Dat is natuurlijk niet eerlijk, dus dit is ook gelijk een reminder voor mezelf: geef gauw feedback, zodat het duidelijk is hoe je ergens over denkt en waarom.

In Nederland zijn we vrij direct in onze communicatie, waardoor we weten wat we aan elkaar hebben. Dat kan nog wel eens bot overkomen op andere nationaliteiten, waar bijvoorbeeld hiërarchie belangrijker is dan bij ons. Als je met andere culturen te maken krijgt, moet je soms misschien wat voorzichtiger zijn. Toch merk ik over het algemeen dat open en eerlijk zijn, en je tegelijkertijd respectvol gedragen, werkt. Hiermee voorkom je dat de boel escaleert. De sandwichmethode die je op school leert (beginnen met iets positiefs, laten volgen door iets negatiefs en afsluiten met weer iets positiefs) mag daarbij wat mij betreft de prullenbak in.

Iemand fouten laten maken of behoeden

Iemand vooruithelpen doe je niet door hem emotioneel af te kraken, maar ook niet door achterover te leunen en toe te kijken hoe hij iets verkeerd doet. Ik denk dat het goed is om mensen zelf de fout in te laten gaan, tot op zekere hoogte. Laat werknemers hun eigen fouten maken en oplossen, tenzij je merkt dat het uitloopt op een onoverkomelijke vergissing waarna geen weg terug is. Grijp dan gerust in, en leg uit waarom je dat doet. Geef bijvoorbeeld feedback op hoe onaardig een teamlid tegen haar collega’s is, of spreek je ongenoegen uit als je haar vraagt iets te doen en het resultaat je eigenlijk niet bevalt. Communication is key!

Houd er wel rekening mee dat hoe hoger je in een bedrijf staat, hoe zwaarder jouw kritiek weegt. Wellicht moet je dan wat voorzichtiger omgaan met feedback. Als baas ben ik bijvoorbeeld wel eens zo streng tegen een medewerker geweest, dat hij ervan moest huilen. Terwijl hij ook maar zijn best deed en het goed bedoelde… Niet voor herhaling vatbaar.

Hoe geef je goede feedback?

Als je hebt beslist dat je op een bepaalde zaak feedback gaat geven, rijst de vraag: hoe pak je dat aan? Waar ik meestal mee begin, is het stellen van vragen. Dit doe ik 1) om erachter te komen of ik de situatie goed heb begrepen en 2) om de ontvanger te laten begrijpen waar ik op doel. Soms heeft die persoon gewoon iets over het hoofd gezien. Door vragen te stellen help je diegene om zelf tot inzicht te komen.

Op andere momenten wijs ik iemand direct op het ‘probleem’ – één op één, of zelfs in groepsverband. Het is dan des te meer van belang hoe feedback verpakt wordt. Probeer bijvoorbeeld niet te overdrijven. Het commentaar dat ik zelf vaak krijg, is dat ik nogal veel overdrijf. Is iets een beetje prut, dan noem ik het ‘allemaal prut’. Als ik zo’n opmerking maak bij mensen die me niet goed kennen, krijg ik van mijn compagnon wel te horen dat ik niet zo moet overdrijven. Hij geeft me de kans om mezelf te herpakken, zonder dat ik iedereen op stang jaag. Zulke feedback houdt me op mijn plek.

Weet je plek!

Ik vind het belangrijk om feedback te geven om ook anderen op hun plek te houden. Soms ondermijnt iemand met zijn grote ego namelijk het teamgevoel. Steelt een medewerker structureel de show, dan kan ik hem gerust publiekelijk laten weten dat hij niet de hele wereld is. Indien een mooie prestatie door het hele team bereikt is en één persoon met de eer wil gaan strijken, is het al voldoende om tijdens een groepssessie te zeggen “Ik begreep dat die en die hier ook fantastisch aan hebben bijgedragen”. We werken namelijk samen naar iets moois toe en daar hebben we elkaar voor nodig. En de juiste feedback, die helpt bij het bereiken van nog betere resultaten.