Je bekijkt nu Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – Vergeet niet te verdienen!
Photo by Mathieu Stern

Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – Vergeet niet te verdienen!

Denk jij wel genoeg aan jezelf? Wat ik veel zie gebeuren, is dat ondernemers zichzelf – vooral in de eerste jaren van hun business – een beetje vergeten. Soms bewust, soms onbewust. Heeft hun bedrijf het financieel zwaar, dan betalen zij zichzelf als laatste uit. Er zijn mensen die zeggen dat je het tegenovergestelde moet doen en jezelf juist als eerste moet uitbetalen. Onzin, vind ik, want je bent niet belangrijker dan je team of andere crediteuren. Maar zeker ook niet onbelangrijker! Betaal jezelf dus netjes voldoende salaris uit. En wel om deze twee redenen.

Reden 1 om jezelf geld te gunnen

Als jij als ondernemer een goed salaris hebt, heb je thuis rust. Hierdoor kun je al je energie in de onderneming steken, zonder je zorgen te hoeven maken om je thuissituatie. Om het comfortabel te hebben, hoef je geen mega-salaris te verdienen (ook om gezeik met de belastingdienst te voorkomen); een normaal salaris geeft al een stuk minder stress in je privéleven. Stop dus met interen op je zuurverdiende spaargeld en gun jezelf financiële rust! 

Reden 2 voor het verdienen van een goed salaris

Betaal je jezelf als laatste, dan betaal je jezelf vaak helemaal niet, omdat je onderneming bijvoorbeeld aan het eind van de maand niet genoeg geld over heeft. Daardoor lopen de niet-betaalde management fees waarmee je als BV-eigenaar te maken hebt op. Dat maakt het voor investeerders niet bepaald aantrekkelijker om te investeren in jouw onderneming. Nieuwe toetreders willen het liefst dat er geen schuld van de onderneming aan de ondernemer open staat. Of die schulden opgelost worden middels een uitbetaling of kwijtschelding, zal hen worst wezen, zolang hun financiering van jouw onderneming maar zichtbaar is. 

Als je als ondernemer kunt leven van minder, keer dan gewoon maandelijks een salaris aan jezelf uit en houd dat geld vervolgens achter voor de momenten waarop je bedrijf het echt nodig heeft. Met het opgepotte geld kun je zo ook zelf, naast de investeerders van buitenaf, meedoen met een investeringsronde. Die eigen inbreng zal een investeerder ook graag zien, want het geeft blijk van een ondernemer die echt achter zijn of haar bedrijf staat.

Om jezelf netjes een maandsalaris uit te keren zonder dat dit je business nekt, moet je misschien wel eerder beginnen met geld ophalen, maar het is het waard om drie maanden eerder te gaan fundraisen en daarna zelf mee te kunnen doen met de investeringsronde. 

Kortom: denk aan jezelf

Zorg dat je maandelijks een salaris ontvangt, want het is belangrijk om jezelf niet te vergeten en het is ook nog eens beter voor je bedrijf. Wie voldoende geld heeft, hoeft zich namelijk niet in allerlei bochten te wringen. Zo houd je je hoofd helder voor het succesvol runnen van je onderneming en zul je ook beter in staat zijn om geld van buitenaf op te halen. Aan jou de taak om de verleiding te weerstaan meteen je hele salaris weer uit te geven…