Je bekijkt nu Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – 3 keer per dag moedig zijn
Photo by Jacub Gomez

Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – 3 keer per dag moedig zijn

Wellicht ben je bekend met de quote “Do one thing every day that scares you”, een uitspraak die aan Eleanor Roosevelt wordt toegeschreven (maar niet zo zeker van haar kwam). Natuurlijk is het knap als je elke dag buiten je comfortzone stapt, maar… dat is nog maar het begin! Ik wil een stapje verder gaan en je aanmoedigen om drie keer per dag 20 seconden lang iets dappers te doen. Als dat je lukt, behaal je gegarandeerd successen. Wat ‘moedig’ is, is voor iedereen anders. Het kan van alles zijn, zowel groot als klein.

Uit je comfort zone

De omgeving van een succesvolle ondernemer denkt meestal óf dat hij/zij continu met iets ontzettend moeilijks bezig is, óf dat zij/hij gewoonweg geluk heeft. Mensen zien de middenweg vaak niet, hoewel die er natuurlijk wel is. Je werkt hard, hebt misschien ook een beetje geluk en je doet af en toe iets ‘moeilijks’. Zoals drie keer per dag voor 20 seconden uit je comfortzone stappen. Dat maakt al een wereld van verschil. Ik geef je drie voorbeelden van de dappere stap naar succes.

  1. Je pakt de telefoon op en belt iemand die je eigenlijk niet durft te bellen, maar waar je uiteindelijk een heel waardevolle samenwerking mee aangaat; 
  2. Op ‘verzenden’ klikken nadat je een voorstel hebt getypt, en sleept zo uiteindelijk een belangrijke klant in de wacht.
  3. Je loopt tijdens een netwerkborrel op iemand af en slaat zo een grote investeerder aan de haak.

Waardevolle tijd

Zulke prestaties bereik je dus al wanneer je jezelf drie keer per dag pusht om 20 seconden lang iets ongemakkelijks te doen. En weet je, zodra die e-mail eruit is of zodra je eerste twee zinnen zijn gezegd, ben je vaak al gekalmeerd. Het is een uitdaging om die drempel te over te gaan, om die eerste stap te nemen, maar als je jezelf eraan herinnert dat het maar voor 20 seconden is, weet je dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is.

Die luttele 20 seconden kunnen wel heel waardevol zijn. Tijdens een onderhandeling bijvoorbeeld, voor een funding of met een grote klant, kan 20 pijnlijke seconden stil blijven (of, vooruit, ietsjes korter) je heel veel geld schelen.

Moedig zijn helpt je onderhandelen

Een voorbeeld. Een investeerder vraagt “Om wat voor bedrag vraag je?” en jij antwoordt “Tien miljoen”. De investeerder zal een stilte laten vallen en je zult geneigd zijn deze op te vullen door iets te zeggen als “Er valt nog wel over te praten”. Doe dit niet, maar wacht en staar terug. Ook als de investeerder de prijs toch nog naar beneden wil brengen, zal hij waarschijnlijk minder ver omlaaggaan dan wanneer jij al meteen had toegegeven.

In een onderhandeling met een klant kun je die 20 seconden ook goed gebruiken. Als jij bijvoorbeeld je prijs hebt genoemd en de klant dat wel “flink” vindt, zou je in de verdediging kunnen schieten, maar je kunt ook zelfverzekerd uitleggen wat de goed onderbouwde redenen voor die prijs zijn en vervolgens een stilte laten vallen, om de klant te laten bedenken of hij de genoemde prijs nu nog steeds te hoog vindt.

Doorzetten

Zo’n onderhandeling zal hoogstwaarschijnlijk niet driemaal per dag plaatsvinden. Dus hoe vul je nu drie keer per dag 20 seconden met iets dappers, vraag je je af? Als je een starter bent, kan het zijn dat je steeds iemand gaat bellen, wat aanvankelijk nog ongemakkelijk voelt. Geloof me, het wordt makkelijker. Ben je al jaren ondernemer maar ben je geblokkeerd in je werk (entrepreneur’s block?), dan kun je jezelf motiveren door bijvoorbeeld te denken: ik zet nu 20 seconden door en ga daarna weekend vieren. De kans is echter groot dat je toch nog twee uur doorwerkt, omdat je na die 20 seconden zo lekker in de flow zit.

Een beetje moed moet

Door elke dag drie keer moedig te zijn, word je ook steeds moediger. Je traint in feite je moed en zo wordt ook je comfortzone steeds groter. Je zult je comfortabeler voelen in dingen doen die je voorheen nog ongemakkelijk vond. Bovendien vergroot je met deze truc elke dag een beetje je zelfvertrouwen, omdat je weer iets hebt gedaan dat je niet voor mogelijk hield of waar je oprecht trots op kunt zijn. Elke dag drie keer 20 seconden dapper zijn maakt je succesvol!

Meer ondernemer bites? Lees mijn vorige blog, Ondernemer bites – Hapklare 5 min lessen – Mentaal en fysiek topfit zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.